Steroider – Når fascinasjonen tar over livet

Barndommen ser Ståle tilbake på som tung og unormal. Han kjente på mye vondt og opplevde flere problematiske situasjoner.

– Jeg hadde mye problemer som følger av min stefars oppførsel. Han var alkoholiker og pillemisbruker, og jeg følte at han likte og gjøre livet mitt surt.

Som en konsekvens av urolighetene hjemme fikk Ståle tidlig tvangstanker, og han opplevde aldri at noen voksne satte spørsmål ved hans bosituasjon.

– På barneskolen hadde jeg tvangstanker

– På barneskolen hadde jeg tvangstanker. Jeg kunne for eksempel sykle til skolen, for å så sykle hjem igjen for å sjekke om ovnen var slått av eller om døren var låst. Dette kunne jeg gjøre 4-5 ganger før jeg faktisk gikk inn på skolen.

Dette medførte selvsagt for sent komming og kjeft fra lærere. Det var aldri noen som stilte spørsmål om hvorfor jeg kom for sent, og ingen fanget opp at jeg ikke hadde det bra hjemme, forteller han.

Den dag i dag kunne Ståle ønske at barnevernet hadde kommet tidlig inn i bildet, og han forteller at informasjonen angående hjelp var dårlig på den tiden og han viste ikke hvor han skulle henvende seg.

For å unngå krangling og alt det vonde bodde han en del hos sin bestemor i oppveksten.– Når jeg flyttet til min bestemor slapp jeg unna all kranglingen og alkoholen som stefaren min var stor tilhenger av.

Fascinert av muskler

Hos bestemoren bodde også onkelen til Ståle som bare var noen år eldre. Med en far som ikke var tilstede, begynte Ståle og se etter andre rollemodeller.

– Selv om jeg så opp til faren min, begynte jeg tidlig å lete etter andre rollemodeller og forbilder. Onkelen min og hans kompiser trente nesten daglig i et bomberom i på Lambertseter. De kunne ikke all verden om kroppsbygging, men de trente mye og fikk brukbart store muskler. De brukte riktignok ingen dopingmidler på denne tiden, men for meg som liten syvåring så musklene kjempe store ut, forteller han.

Det var ikke bare de rundt Ståle som han ble fascinert av. Filmer so m ”The Terminator” og ”Bloodsport” var med på å forsterke fascinasjonen rundt store muskler.

– De gamle filmene med Arnold Schwarzenegger og Jean-Claude Van Damme var store favoritter. Det var så kult å se stilen de hadde, og hvordan musklene var bygget opp. ”Bloodsport” så jeg sikker 100 ganger, og kan den i dag helt utenat. Jeg ble virkelig fascinert av disse store karene, forteller Ståle.

Begynte å trene vekter som syvåring

Som syvåring fikk Ståle sitt første vekt sett, og han trente allerede da stort sett hver eneste dag. Han ble fort sterkere enn de gjevaldrene guttene.

– Det var ikke noe galt i at jeg nesten trente vekter hver eneste dag som syvåring, men jeg hadde ikke noen til å veilede meg. Jeg gjorde bare slik jeg hadde sett forbildene mine gjøre på film, sier han.

Tidligere hadde Ståle prøvd ut andre fritidsaktiviteter som fotball og svømming, men han gikk fort lei det, og fant ut at det ikke var noe for han.

– Jeg var med på fotball en stund, men dette likte jeg ikke. Svømming var jeg med på noe lenger, men også dette ble jeg til slutt lei av. Men så kom filmen ”Karate kid” på kino, og da var det ikke noe tvil om hva jeg skulle drive med. Alle som så filmen ønsket å starte med karate, og mange gjorde det også.

I over et halvt år trente han Shotokan karate sammen med onkelen, men så kom stefaren inn i bildet og ga Ståle et forbud mot å trene karate. Grunnen var enkel, han mente Ståle ble voldelig av det.

– Han mente jeg ble voldelig av karate og han argumenterte med at jeg gjennom karaten ville lære meg å slå og sparke folk. Jeg var aldri voldelig ovenfor noen. Men jeg fant et smutthull og jeg startet på Judo, for da holdt ikke argumentet til stefaren min lenger, forteller han.

Kroppsbygging

Ståle holdt på med Judo i flere år, og i tre år før han la Judo på hylla trente han også Thai-boksing parallelt med Judo.

– Jeg ville bli tøffere, mykere og enda bedre i Judo, derfor trente jeg hver eneste dag, året rundt og var med i ulike Judoklubber for å få trene hver dag, sier han.

Etter hvert bygget han seg et treningsrom i kjelleren, med både vekter, judo matter og bokseutstyr. Han deltok i judo konkurranser annenhver helg (veldig ofte), og var en av de beste på hans alder men grunnet dårlig økonomi og lite støtteordninger måtte Ståle gi seg meg Judo. Det var da han satset på kroppsbygging.

– I utgangspunktet drev jeg med vektløftning for å bli bedre i Judo. Jeg merket hvordan det fungerte og så hvordan kroppen min forandret seg, og med de økonomiske problemene som oppstod sluttet jeg med Judo og gikk fullt inn for kroppsbygging, forteller han.

Han forteller videre at han la mye vekt på å trene riktig, og at han ble kjent med dyktige kroppsbyggere som veiledet han til å legge opp kost og trening.

Ofte når unge gutter trener så mye kropp er det ofte lavt selvbilde som er en trigger. Men for Ståle handlet det aldri om dårlig selvbilde eller om å dra damer.

– Jeg har aldri hatt noe dårlig selvbilde. Jeg vet at ofte er det hovedgrunnen for å bygge kropp, men for meg var det mer fascinasjonen av muskler som trigget meg, forteller han.

Prøvde kosttilskudd

I håp om at kroppsbyggingen skulle gå fortere frem startet han med kosttilskudd, og han prøvde ut en del forskjellige sorter.

– Jeg prøvde ut alt som fantes av kosttilskudd. Jo kulere farger og jo mer fancy kosttilskuddet så ut, jo mer spennende var det å prøve det ut på kroppen min. Noen av kosttilskuddene jeg husker best var et flytende blått stoff som jeg og kompisen min hadde importert fra USA. Det så ut som spylervæske og måtte inntas med pipette. Meritene prøvde jeg også og det var tilgjengelig på apotek. Tilskuddet var egentlig til bruk på eldre mennesker som var underernært. Men jeg syns det var spennende å prøve, forteller han.

Selv om han syntes det var spennende å prøve ut ulike kosttilskudd så opplevde han noen ganger at kroppen jobbet imot det.

– Jeg husker spesielt en gang da jeg kjørte moped til trening. Jeg hadde tatt noen kosttilskudd tabletter like før jeg kjørte. Mens jeg kjørte forvant plutselig synet og alt ble svart. Jeg klarte å stanse mopeden og etter et par minutter var synet normalt igjen. Selv med denne opplevelsen i bakhodet fortsatt jeg å bruke det kosttilskuddet.

Første dosen med steroider

Som 16 åring var ikke Ståle sikker på hva han ønsker å utdanne seg til, men med et ønske om om å kanskje bli politi en dag søkte han seg inn på idrettslinja. Det var også her han ble introdusert for anabole steroider.

– Jeg kjøpte den første dosen med efedrin (en astma medisin som gjør at du kan trene hardere, et kjent dopingmiddel) av en eldre elev på skolen. Det var ikke et spontant innfall for jeg trodde jeg hadde lest meg opp såpass mye at jeg trodde jeg hadde en viss oversikt, sier han.

På denne var det ikke noe internett, og all kunnskapen Ståle fikk, fikk han gjennom eldre kroppsbyggere, blader og bøker.

– Jeg fikk låne boken ”Doping – medikamentbruk i idretten” av en kompis. Denne leste jeg perm til perm tre ganger før jeg i det hele tatt turte å bruke som noe som helst av dopingmidler. Boken hadde gått på rundgang i miljøet og den bar preg av det, sier han.

Han forteller videre at han ikke opplevde noe redsel etter han hadde tatt første dosen, tvert imot.

– Effekten var som jeg hadde lest

– Effekten var som jeg hadde lest. Jeg klarte å trene hardere og jeg orket å trene på dager jeg var utslitt. Den eneste bivirkningen jeg opplevde var søvnproblemer.

Etter hvert følte jeg at treningen stagnerte helt, og jeg falt for fristelsen for å prøve anabole steroider for å komme over kneika. Så gjennom noen av guttene på treningsstudioet fikk jeg tak i min første kur, sier han.

Den første ordentlige kuren til Ståle bestod av 10 ampuller med med testosteron, som han tok i over 8 uker. Han forteller at kroppen reagerte reagerte godt på steroidene og han raste opp i vekt. Bivirkningene så han lite til, i hvert fall ikke på de første kurene. Selv om Ståles utsende forandret seg over svært kort tid, så var det aldri noen av lærerne som satte spørsmål ved hans bruk av dopingmidler.

Hadde alltid en oversikt

Tiden gikk og Ståle prøvde ut flere ulike steroider. Bivirkningene som han kjente på var alt fra neseblod under trening til aggresjon. Han klarte å kontrollere aggresjonen. Han fulgte hele tiden opp på kroppen og hadde en oversikt over hvordan kroppen responderte til steroidene.

– Jeg var nøye med blodprøver, og tok dem før, under og etter de ulike kurene. Jeg var svært opptatt av at jeg ikke skulle ta for mye og unngå skader. Jeg lyttet til kroppen min. Et eksempel var da jeg kjente en plutselige smerte i nyrene og urinen min var veldig mørk. Da senket jeg dosen og drakk mer vann, sier han.

Han noterte ned alt han prøvde av steroider, og hvor mye han prøvde. Han forteller at livet hans ble veldig oversiktlig. Alt var planlagt når det gjaldt trening, mat og dop. På skolen måtte han ofte sitte alene å spise ettersom ingen orket stanken av 15 hardkokte egg som hadde ligget i ranselen fra morgenen av.

Forandring i planene

Etter endt videregående skole startet han sin verneplikt i forsvaret, og han så på forsvaret som en kjempe mulighet til å rette opp livet sitt og komme videre på politihøyskolen. Med sin interesse for medisin, ble saniteten et naturlig valg. Han tok flere kurs etter endt tjeneste på kvelder, for han ville gjøre det meste ut av denne muligheten. 6 måneder inn i tjenestetiden ble alt snudd på hode.

– Min førstegangstjeneste ble redusert og jeg måtte sitte på sentralbordet, og det var mye fjas og ikke en jobb med mye innhold.

Han ble av ulike årsaker tidlig dimittert, som han selv mener ikke var fortjent.

– Jeg var forbannet og lei meg for at førstegangstjenetesten gikk i vasken, noe som jeg måtte ha i orden for å søke meg videre på politihøyskolen. Så den eneste planen jeg hadde var nå spolert, og jeg hadde bare treningen igjen, sier han.

Han begynte så å jobbe som vekter hos Securitas, og han trives veldig godt på sin nye arbeidsplass. Men grunnet bruken av anabole steroider var søvn et stort problem.

– Jeg jobber skift som ofte begynte halv seks på morgenen, og jeg stod ofte opp klokken tre på natten for å drikke proteinshake. Jeg hadde i perioder fått sovemedisiner og beroligende legemidler av legen men det hjalp lite. Etter hvert ble jeg så desperat at jeg prøvde te med hasj. Dette hjalp i noen uker. Kort tid etter det ble jeg bedt om å slutte i Securitas. Jeg hadde ingen fast jobb, det eneste jeg hadde gående var at treningen gikk bra, forteller Ståle.

Enda mer fokus på trening

Ståle hadde en plan om å konkurrere i kroppsbygging. Problemet var at han aldri følte seg bra nok.

– Uansett hvor bra jeg trente, spiste og hvor mye steroider jeg dyttet i meg så ble jeg ikke så stor som jeg ønsket. I hvert fall ikke i mine øynene. Jeg vet ikke om det kom av depresjonene eller om jeg over tid hadde utviklet en kroppsbildeforstyrrelse, men greia var at jeg aldri ble fornøyd, forteller han.

Han ville bli større og han begynte å kombinere insulin og tyrkosin. Dette var noe han hadde lest i bodybuilding magasiner. Den anabole effekten til insulin, var det ingen i miljøet som hadde nevnt tidligere.

– Det var ingen jeg kunne rådføre meg med så jeg måtte lese meg opp på egenhånd før jeg turte. Kuren med insulin var planlagt i den minste detalj. Jeg overvåket bruket og tok blodprøver flere ganger om dagen for å ikke overdosere med insulin. Jeg husker at jeg en gang opplevde å få føling når jeg stod på postkontoret, da var det bare å kjøre innpå med en cola, forteller han.

Folk på treningsstudioet begynte folk å legge merke til Ståle. Han hadde gått opp 23 kilo på 8 uker og hadde sitt første maksløft på 170 kg i benkpress. Men på tross av at han kunne yte med mer på trening, jobbet stoffene imot kroppen hans og de psykiske bivirkningene var enda verre en tidligere.

Psykiske problemer og rus

Søvnproblemene til Ståle var nå så ille at det nesten ikke var mulig å jobbe, og han måtte ty til legemidler for å få sove, både legale og illegale. Han begynte å bruke GHB og han sov dypt og følte seg uthvilt.

– Selv om jeg kun brukte GHB

Selv om jeg brukte GHBi en kort periode så åpnet dette døren til andre stoffer. Jeg arbeidet som dørvakt i helgene. Dette var ikke en jobb for meg men jeg trengte pengene. Jeg stod i døra på flere utesteder i Oslo, på konserter og arrangementer. Her var kokain og amfetamin ganske vanlig.

– Jeg prøvde amfetamin noen ganger, men jeg var redd for å miste muskelmasse av det, så jeg brukte kokain for det meste. På denne tiden var jeg også innom hasj, ecstasy og LSD. Følelsen av å slippe å tenke på alle problemene var veldig godt, men heldigvis kom jeg meg vekk fra det, sier Ståle.

Hjerteinfarkt

Det var høsten 2002, og Ståle hadde klart å komme seg vekk fra rusen. Treningen og kostholdet gikk veldig bra, selv om han fremdeles gikk på anabole steroider. Han var ”back on track” og ville i konkurranse til våren.

– Jeg hadde godt på en kur i syv uker, og var som vanlig på trening. Den dagen skulle jeg trene bryst, som var en av mine favoritter, og ettersom jeg var på kur trente jeg beinhardt.

– Jeg hadde kjørt to sett før jeg på tredje settet plutselig kjente noen svake brystsmerter og lett prikking. Jeg trodde at jeg kanskje hadde overbelastet muskelen og kanskje hadde skadet muskelfestet ettersom prikkingen kom fra brystbenet og ut mot armen, forteller han.

Det skulle vise seg at det ikke var overbelastning av muskelen. Ståle i en alder av 27 år var han i ferd med å få sitt første hjerteinfarkt. Han fortsatte treningen og smertene ble mer intense, og han måtte legges inn på et rom.

– Jeg begynte å kaldsvette og kaste opp. En av instruktørene ringe ambulansen, og da de kom til stedet var smertene så store at jeg lå og skrek på gulvet. Jeg fikk morfin som ikke hjalp noe særlig og det ble sirener og blålys til Ullevål, forteller han.

På sykehuset fant de den ene blodåren som går til hjerte sprekt, dette på grunn av det høye trykket inne i brystet og dårlig kolesterol. Legene fikk blokket opp blodåren og smertene ble halvert i løpet av noen sekunder. Senere fikk han beskjed at han hadde hatt en massivt fremreveggsinfarkt og lungeødem.

Hjertesvikt

Ståle ble operert og tilstanden var kritisk. 48 timer ette operasjonen orket ikke hjertet hans mer og han fikk hjertesvikt.

– Legene skar opp lysken min, for å gå inn med en aortaballongpumpe for å avlaste hjertet, forteller han.

Han kom seg omsider til hektene igjen, men måtte bli værende på sykehuset i over en måned. Deretter kom han inn på Feiring klinikken for hjerterehabilitering.

– Jeg var i en ekstremt dårlig fysisk og psykisk form, og den første treningen var å gå frem og tilbake i en varmtvannsbasseng. Jeg var den yngste som var der, for de fleste var over 50 år.

I dag virker kun 75 prosent av Ståles hjerte, og han har siden sitt første infarkt hatt 4 stykker til.

– Jeg kan aldri trene kroppsbygging igjen eller løfte noe tungt, og jeg må gå på jevnlige kontroller for hjerte. Jeg går på fire hjertemedisiner og anti-depressiva som jeg mest sannsynlig må gå på resten av livet.

– Kom infarktet fra bruken av anabole steroider?

– Ja, det gjorde det. Før jeg begynte på anabole steroider leste jeg flere bøker. Jeg husker en av dem hvor det stod at sannsynligheten for å få hjerteinfarkt ved bruk av anabole steroider var mindre enn å vinne i lotto. Men dette var bare en bruker erfaring, og vi ser jo hvor mange bolere som i dag får hjerteinfarkt. Det henger sammen, sier han.

Startet nettside

For 10 år siden startet Ståle opp en opplysnings nettside for bruk av anabole steroider.

– Jeg ”jobbet” i ”utekontakten” og skulle hjelpe dem og lage en brosjyre om anabole steroider. Da var det en som sa at jeg burde starte en nettside, hvor jeg deler kunnskapen jeg hadde. Det var slik www.steroider.net ble dannet.

– Jeg driver og med foredragsvirksomhet, og jeg håper med det og denne websiden at noen kan lære av mine feil. Jeg vil på ingen måte være en moralsk pekefinger, for jeg vet hvor fristende det kan være. Min mening er at folk skal tenke seg nøye igjennom før man begynner å dytte i seg hormoner.

Da han var svært aktiv på siden hadde han omkring 50.000 klikk i måneden og han mottok flere tusen mail fra brukere som ønsket hans hjelp. Han kan fortelle om mail han får fra gutter så langt ned som 12-13 års alderen.

– Jeg får mail fra veldig unge gutter

– Jeg får mail fra veldig unge gutter som bruker en dosering som en voksen mann tar. Dette er er helt surrealistisk, og får med tiden enorme konsekvenser.

– Mange kommer til å bruke anabole steroider uansett hva andre mener. Jeg syntes det er viktig at de gjør det på en måte som kan skåne dem mest mulig for bivirkninger. Jeg kan relativt mye om anabole steroider, men jeg fikk allikevel et hjerteinfarkt. Og selv om det var en forferdelig opplevelse, så kan det ikke sammenlignes med de psykiske problemene jeg fikk, avslutter han.

Av Mailiss Torsberg

4/WeqobYQnA3njOTM-JjkkO77kWri1xq2RTLZ8HreX0X4
Velkommen til Løvetannavisen
Hold deg oppdatert - fyll inn boksene nedenfor
Nei takk, ta meg videre
Takk for påmelding. Du må bekrefte e-postadressen din før vi kan sende deg nyheter. Sjekk innboksen din, og følg instruksjonene.
Vi deler ikke din informasjon med noen tredjeparter!
×
×
WordPress Popup