Rus

FAKTA OM RUS

Rus har iflere århundre vært en del av menneskets kultur, fra omkring år 1500-1600 begynte det salg av brennevin. Det tok ikke lang tid før det ble fokus på hva slags skade dette bar med seg. Vold og alkoholmisbruk ble fort ett stort problem. I dagens samfunn har en rekke flere stoffer kommet på markedet, alt fra dempende som heroin, hallusinogene som LSD, Stimulerende som Amfetamin og kokain til reseptbelagte rusmidler og Cannabis.

                                                                                                                                                     (Kilde: Wikipedia.org)

VIRKNING

Virkningen av rus vil i størst grad skje i hjernen. Der finnes det et belønningssenter som utskiller dopamin. Dopamin er kroppens naturlige rus. Hvert menneske produserer dopamin naturlig i hjernen. Det vil da oppleves enda litt bedre når en klarer sine mål eller opplever noe veldig bra. Det er et viktig signalstoff i hjernensom som gir ut belønning for lystbetinga opplevelser.

Rus får også hjernen til å skille ut dopamin, men i en mye større grad. Dette gjør at en person som ruser seg, ofte begynner å ta sterkere doser eller flere stoffer samtidig. Følelsen man får etter at dopaminet er skylt ut i kroppen holder seg ikke konstant. Godfølelsen som kommer vil dabbe av igjen og suget etter å føle seg bra stiger igjen. Ønsket er ofte at rusen skal bli enda bedre neste gang, neste inntak blir derfor ofte sterkere.

DØDSFALL

Dødsfall forårsaket av rus stoffer deles inn i tre forskjellige hovedgrupper. Det er overdoser, selvmord og avhengighet. Hvis vi ser på tallene fra 2014 var det hele 266 dødsfall. Hvor 218 dødsfall var overdoser, 33 selvmord og 15 døde av avhengighet. Disse tre gruppene har holdt seg nogenlunde stabilt årene før. Hvor det har vært omtrent 80 prosent overdoser, omtrent 10 prosent selvmord og omtrent 10 prosent avhengighet.

Det var noen flere overdoser i 2014 altså 82 prosent. Det var 6 prosent nedgang av dødsfall forårsaket av avhengighet. Ser vi på dødsfallene samlet var 86 prosent av dem forårsaket av opioider, en samlebetegnelse for naturlige og syntetiske stoffer. Heroin forårsaket 34 prosent av dødsfallene. Morfin/kodein og andrehalvsyntetiske stoffer 25 prosent, metadon 16 prosent og syntetiske stoffer 12 prosent. Det er ingen sikre svar på om noen av disse dødsfallene er forårsaket av legalt forskrevet av lege. 

SYMPTOMER

Symptomer som kommer ved bruk ar rusmidler kan være meget lett å skjule, derfor kan det være meget vanskelig å se at noen misbruker disse stoffene. Spesielt i startfasen. Noen av de vanligste symptomene kan være, hukommelsestap, meget god selvfølelse og mindre konsentrasjon. Personer med ett rusproblem blir ofte  mer impulsiv og kan gjøre handlinger før man tenker på konsekvensene. Vi mennesker vil oftest velge fordeler fremfor ulemper, men når en er påvirket av et rusmiddel vil den kritiske sansen svekkes. Grunnen til dette er at signalene til pannelappen svekkes og impulsen vil være større enn i edru tilstand.

                                                                                                                                        (Kilde: Folkehelseinstituttet)

I kategorieneunder vil du kunne lese om hvert enkelt stoff og konsekvensene av dem.

4/WeqobYQnA3njOTM-JjkkO77kWri1xq2RTLZ8HreX0X4
Velkommen til Løvetannavisen
Hold deg oppdatert - fyll inn boksene nedenfor
Nei takk, ta meg videre
Takk for påmelding. Du må bekrefte e-postadressen din før vi kan sende deg nyheter. Sjekk innboksen din, og følg instruksjonene.
Vi deler ikke din informasjon med noen tredjeparter!
×
×
WordPress Popup